Tuesday, 28 June 2011

::Datuk Dr Sheikh Muszaphar Lindungi Anak Menerusi CellSafe::


DITULIS OLEH WAHIDA OTHMAN    

Angkasawan Negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor (kiri) menandatangani poster kempen tanda sokongan sambil diperhatikan oleh isteri Dr Harlina Mohd Yunos dan Pengarah Eksekutif CellSafe International Lau Kim Wai (kanan)

Masyarakat Malaysia rata-ratanya masih belum mengetahui apa sebenarnya kebaikkan yang terkandung dalam darah tali pusat bayi, namun bagi pasangan doktor popular, Datuk Dr Sheikh Muszaphar dan isterinya, Datin Dr. Halina ini, mereka berdua memilih Cellsafe Internasional sebagai satu institusi yang bertanggung jawab untuk menyimpan darah tali pusat anak sulung mereka nanti.

CellSafe adalah sebuah instutusi yang menawarkan pengalaman yang berkualiti dan akses kepada teknologi penyimpanan kriogenik era moden yang mempu memberi anak-anak peluang kedua apabila berhadapan dengan keadaan yang boleh membawa maut.

Mendapat lesen daripada Kementerian kesihatan, mereka juga menyediakan perkhidmatan untuk penjagaan dan pengumpulan sel stem daripada darah tali pusat.

Senang bekerjasama dengan mereka, jelas Dr Sheikh Muszaphar mereka menganggap CellSafe sebagai satu insurans yang terbaik untuk masa depan anak mereka.

"Ia seumpama insurans untuk anak saya, kerana darah tali pusat ini boleh digunakan untuk merawat pelbagai penyakit yang boleh mengancam nyawa, mungkin agak sukar untuk kita menyimpannya sendiri, jadi CellSafe mampu membantu kita dengan menyimpannya ditempat yang terbaik.

"Kita tidak tahu apa yang akan berlaku pada bayi dimasa-masa depan, jadi ini merupakan persediaan yang baik untuk mereka,"jelasnya yang kini bertugas di Hospital Universiti Putra Malaysia, Serdang.

Bercerita tentang perkara itu, jelas Dr Sheikh Muszaphar, ramai dikalangan masyarakat Malaysia yang tidak sedar tentang kepentingan perkara ini.

"Kaedah ini sangat mudah, dan ianya sememangnya bagus namun, tidak ramai yang tahu tentangnya. Semoga dengan pembabitan kami ini akan membantu memberitahu masyarakat semua mengenai kebaikkan menyimpan darah tali pusat ini,"ujarnya.

Pada ibu bapa yang mahu mengetahui dengan lebih lanjut mengenai CellSafe International dan kelebihan-kelebihannya, bolehlah melayari laman web www.cellsafegroup.com dan www.parenthood.my



sumber : manggaonline

bla aku bercakap:

wah tertarik betul aku ngn program ni..yela walau pon xde anak g..tapi pasal parenting issue ni aku cukup alert..


aku tak tau ape benda la darah tali pusat ni so aku pon google la...aku jumpa nih...


Regenerative medicine is the next evolution of medical treatments. This revolutionary technology has the potential to develop therapies for previously untreatable diseases and conditions. Examples of diseases regenerative medicine can cure include diabetes, heart disease, renal failure, osteoporosis and spinal cord injuries." - National Institutes of Health

Cord Blood Banking with Cell Safe Bank

helps you protect your baby - and enjoy peace of mindWith Cell Safe Bank, you can feel secure knowing you've chosen the largest, most experienced cord blood bank - the #1 choice of Ob/Gyns. By banking your baby's cord blood stem cells you could benefit from breakthrough uses and be prepared for the unknowns in life. Stem cells are showing promise in the treatment of brain injury and juvenile diabetes and have already been used to treat nearly 70 diseases, saving many lives.


aku tak paham sgt pe bende ni...xpe2 aku wat research n tanya yg pakar dlu..t aku da paham aku wat post laen..


tp for sure menyimpan darah tali pusat kat cni kos dia tinggi..yg menyimpan pon stok celebriti yg kaya raya..uisshhh kalo aku kaya raya pon nk gk wat cm ni..kta pon xtau ape akan jd kt anak2 dlm proses tumbesaran mereka..kiranya menyimpan untuk saat kritikal anakla..huhu..


hah...ada brani??xpe2 kita survey2 dulu..kalo mampu menyimpan la..kalo x mampu jga la anak leklok...huhu...haishh mcm da ada anak la plak....amin...coming soon ye abahnyerrr...ahakkksssss.....

da di da di da di duuuuuuu~~~

terima kasih kerana singgah.datang lagi.

0 .:sweetcomments:.:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...