Sunday, 19 June 2011

thai cuisine

alhamdulillah...kenyang...rezeki ari ni...


today my lunch is mknn thai yg sodap...da 2 kali mkn


mknan ni msk smlm sebenarnyer..ptg semlm...ada g aku mkn la lg...mak yam masak byk..tp ayah mentua dan en kaseh syg cm x berminat nk mkn....huhu...(en kaseh syg x suka mknan steamed)


nk djadikan cite...kaxen mak yam dtg umah...nm dia KOI..cantek org nyerrr...cm artis...


mak yam ngn koi ajak shopping ptg smlm...beli lauk...dia ckp nk blanja mkn mknn thai....aku ingtkn dia nk msk tomyam...tp x pon....pelik makananyerrrr....


ms tlg diaorg msk aku xtau la pe benda diaorg msk sbb bila thai betemu thai : so kitchen tu jd mini phuket la kn...kap kapppp sawadikap..medai medaiiii...hmmm...aku tercongok je la....terkebil2 x phm ape...tp kejp2 diaorg translate la kt aku...huhu...


bla da siap msk sumer..mak yam ckp....aslinnnn....aslinnnnn...mknnnnnnnnnnn!!!


tgok2..uik...da siap...ceptnyerrrr....pastu...ehmmm....mn nasik??? o x mkn nasik ye..ok...fine with me....mkn ngn ulam2 nokkkkkk.........uittt...ptut la kulit cantekkkk~~


ni haaaaa....


ayam setimmm, siakap setimmmm, sambal kacang & ulam2




ulam2..kobis, butterhead spinach & daun bwg...daun bwg??agak pelik d ctu




opppsss...mak yam masak 3 jenis lauk.... tp gmba ni aku amek ari ni...semlm cm malu je nk berfotogedix...tp sib baek ada tnggal ckit leh la share ngn korg...


maap gmba kurg memuaskn.....pakai hp je...mls la nk amek camera...da smpan dlm laci..hee


the chicken n butterhead spinach




mskn pertama steamed chicken


ayam yg diperap bersama serai, bwg puteh, bwg besar, halia, daun limau purut, sos tiram, gula, garam. perap selama 1 jam. nk lebih pon bole...lg sodap kot....then setimmm la.....


sambal kacang




mkn bersama sambal kacang


kacang yg goreng without oil. dan buang kulit pastu tumbuk..blender pon boleee...ketepikn...masak air gula...then masuk kn dlm kacang yg dtumbuk td... masukkn sekali jus limau, gula, garam, cili yg dikisar...kacau2....siap!!!!




2nd course steam sea bass


siakap aka sea bass setimmmm
ikan siakap ni plg senang gler...pas siang ngn basuh setim trus....xyah msuk pe...mudahhh...tp x hanyir plak...kalau korg x yakin...leh letak air limau ckit kot....


mkn bersama kuah cili


ye la aku ckp kuah cili sbb pe mak yam letak cili...cikit fish sos, garam, gula, air limau ngan bawang puteh...tu je..senang gler kn nyahhhhhh!!!!xde gamba ye...da abisss....


diaorg ni suka mkn, masam manis masin....semua mknn letak gula...hmmm...adessss...


semua mkn di atas mkn ngn ulam2 ye...mcm mknn korea..amek ckit ayam tu letak cicah dia masuk dlm daun ulam then siap mkn.....sm gak ngn ikan td...




3rd course fried kangkung tempura


maap gmba xde tp aku leh tnjuk tepung tempura pe mak yam pakai...


taraaaa.......




kang kung tu celup tepung tempura ni yg diletakkn sedikit air...celup2 pas tu goreng...sonang jo...


as owez....adala cicahnyerrr...


kuah udang...ehhhmmm...nk ckp sambal udang pon xle...mmg pelik ckit..sape yg penah mkn umai org melanau sarawak dia x pelik sgtla...lebih kurang cm umai..tp umai pkai ikan...ni pkai udang....


udang dibuang kulit dan di cincang separa halus....masukkn air limau yg byk, garam, gula, bwg besar dipotong bentuk C, plus cili...siap....leh la idang....


pelik kn...tp sedap gk...ni la first time mkn cm ni...tp not bad la....


cupp cuppppp......sebelom aku lupa nk share 1 bnda...mak yam suka pakai 1 brand sos ikan ni...mmg sedap x hanyir..x masin sgt..dan yg plg penting x busukkk......yummy pummy...


aku tgok chef dlm junior masterchef australia pon pakai ni...ms dia msk mee sup vietnam..





harga dia mak yam beli rm6..mahal ckit dr brand laen..tp berbaloi2..


ok yg try mkn pelik2 ni...selamat mencuba...


da di da di da di duuuuuuu~~~~

terima kasih kerana singgah.datang lagi.

0 .:sweetcomments:.:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...