Saturday, 25 June 2011

jiwang mode

heee...mlm ni mode jiwang cikit~~


nk layan lagu2 romantic je..


2-3 ari ni bdn lemah2....haiisshhhh..nape tah..xde pape kot mls nk pikir..baek aku layan lagu kaseh syg ni...


rindu sama seseorg...duhh!!


xpela...aku nk merehatkn diri sbb demam da dtg balek..haishhh...layan lagu jiwang jap...




miss u~~




gud nite..da di da di da di duuuuuuu~~~


terima kasih kerana singgah.datang lagi.

.:sweet song from sweet person:.

enjoy~~~~









OVER BY FYNN JAMAL 


What more do you want to hear from me?
Is there anything you wish to see?
A joke? A laugh? A smile? A cry?
A scream? A song? A lullaby?

See i know we are not who we were
I live in denial, remember?
So please don't ask me to open my eyes
Don't wanna wake up and realize

The honeymoon's over
That i should better
Be mature

I'm sorry i do not know what to say
Do understand i'm breaking, but hey
When you tell me that you are leaving
Don't think i didn’t see it coming

Of course i saw we are no longer
Having stuff we enjoy together
But can we play along our part

And not parade this change of heart?
Are you really sure?
That we off better
And over?

What more can i say when you wish to leave today
I wont break down now and burst
But..
Would you like to have one last breakfast?

Of course i saw we are no longer
Having stuff we enjoy together
But can we play along our part
And not parade this change of heart?
Are you really sure?
That we off better
And over? 

sweet kn....sweet mcm choki choki....arap2 aku ngn en kaseh syg akan sentiasa berlovey dovey utk selamanyaaaaa..muaxx...:p




da di da di da di duuuuuuu~~~~

terima kasih kerana singgah.datang lagi.

jom tgok muvee melayu terbaru secara percuma







oo... yeahhh..it's free....


aku tau ramai org suka bende free kn...


yuk kta nonton latest malay muvee kt cni MALAYMOVIEFULL

mgkin ramai yg da tau...tp aku baru je tau...sebabkn aku baru tau...aku nak share jugak x kiraaaa!!!


lgipon nenek aku kat london tu ckp...sharing is caring...ahaksss....


tQ to my usu SHARON for sharing the best website. jom follow my aunt ek!! 


not bad la kannn...walaupon dr utube je...tp kalau kta search kat utube tu x semestinya kta terus dpt ape yg kta nk...so kt cni leh klik je poster muvee yg kta suka ikutla arahan seterusnya...very the simple uollllsss...ngeeee :D


selamat mencuba dan menonton..


p/s : aku baru je abis tgok cite KARAK pasni nk tgok DILARANG MASUK plak...


da di da di da di duuuuuu~~~~~

terima kasih kerana singgah.datang lagi.

.:akhirnya title maharaja lawak jatuh kat sepah:.

alhamdulillah...mmg rezeki SEPAH menang mlm td...tahniahh  tahniaaahhh.....


hooo yeaayyyyyy....


x sangka tekaan atok sedara en kaseh syg btul..mati2 aku rs JOZAN akn menang tp 2nd place...ok wat...no bad pe~~~


pas ni anugerah bintang popular dapat SEPAH  la plak...heeee...






pape ponnn...SEPAH mmg bestttt!!!tahniah skali g










mmg hebat performance diaorg...


okies...enjoy the great weekends....


da di da di da di duuuuuuuuu~~~~~

terima kasih kerana singgah.datang lagi.

Friday, 24 June 2011

demam maharajalawak???



bahang finale maharajalawak sudaa terasaaa~~

sape yg bakal menjadi juara???..weee x sabar nihhh!!!

smua org pon cbuk teka sape menang....org2 tua ckp SEPAH menang...sebb lawak2 diaorg mmg menusuk kalbu lg2 kalbu org tua...ahakkssss....

sape pilihan anda????? JOZAN?NABIL?JAMBU atau SEPAH????

aku?? aku pastinya sokong JOZAAAAAANNNNNN




aku doakn jozan menang mlm ni!!! yeayyyyy~~~~

begitu la awan nano nano nano nano nano nano nano nano nano nano nano.......lalalalaaaa...



sm2 kta tgok mlm ni astro warna channel 132

finale Maharaja Lawak diadakan di Stadium Malawati, Shah Alam..

siap ada Karnival Maharaja Lawak g start 5 ptg sampai 12 mlm..dasyat2...sape2 yg x keje esok la menyinggah~~~

jgn lupa sokong jozannn...da di da di da di duuuuuuu~~~~

terima kasih kerana singgah.datang lagi.

2 Alam : Kongsi : anu Dalam botol

antara muvee2 ni mana satu pilihan korg??








ehe..aku tau cite ni mmg da lm...aku je bru tgok... 2 alam aku tgok kt utube, kongsi tgok dvd, ....dlm botol donlod kt jiwang.org 


bukan aku x sokong industri perfileman malaysia...tp setiap kali aku tgok cite melayu lastly aku msti ckp sib baek x tngok kat wayang kalau tak mmbazir je....


only few muvee(mengikut citarasa aku la) yg aku rs best dan worth it kalau tgok kat wayang kalau aku x tgok kat wayang msti aku rs rugi...sbb 1 kepuasan tgok muvee tu kat wayang...rs bangga dan puas sebb terhibur dan terpukul dengan moral of the story...x byk muvee melayu yg aku tgok tp antaranya adalahhh...



  • papadom (suka-x nyesal tgok becoz make me missed my papa)
  • selamat pagi cinta (tgok ngn en kaseh syg - told him no matter wat happen to u, i'll be by ur side...ahakksss)
  • hikayat merong mahawangsa (tgok a few days lepas kawen tu pon sbb soundtrack dia SEDETIK LEBIH konon lgu kasih syg laaa..aku suka cite ni sbb berunsurkn sejarah tp my en kaseh syg tdo...huhu...boring katanyer)
  • nur kasih (x tersentap pun walaupun pasal suami isteri - dunno why...filem x sehebat promosi)
  • cite len x ingtla...antara cite ni je aku ingt tp mcm x byk kot sbb before tayangan pon da fikir ala..nnti raya mesti kuar kat tv...huhu...
  • tp cite yg aku nyesal x tgok kat wayang adalah 'HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH' cite tu best..very entertaining.. part soley2 tu...me like~~~



ok berbalik ke cite2 di atas: antara 2 ALAM : KONGSI : ...DALAM BOTOL


aku pilih 2 ALAM..why..actually moral of the stori sgt bgus...insapla kejap kn...tp penceritaan dia x best...ulang benda yg sm...kalau ikut cite tu hanya 40 minit je kot kalau x ulang2...pelakon best (MR SETH TAN), berunsurkan agama tp byk selang adegan yg x sepatutnye then pakaian terlalu mnjolok anak tekak, anak telingaa segala anakla...hahaaaa..kalau diperbaiki mgkin lebih menarik perhatian


KONGSI: pelakon semua xde problem, lakonan mmg mantap, lawak...tp x menusouq ke kolbula...cite cm lompat2 byk jerit2..aku tgok 2 hari baru abis tu pon slepas memaksakn diri utk konsentrate


ANU DALAM BOTOL: x le trima aku cite nih..mmg cannot go laaaa...bosan...actor x best, geli..yg best parents tu je yg len smua x best...(jalil hamid ngn normah damanhuri mmg otai la) aku tgok smpai 3 hari tu pon x abes2 lg...huhu...


pape pon aku tetap sokong industri perfileman melayu...arap2 pas ni kualiti filem malaysia leh setanding hollywood...wahhhhh!!!


da di da di da di duuuuuuuu~~~~

terima kasih kerana singgah.datang lagi.

Thursday, 23 June 2011

lagu menenangkan jiwa



-setiap mlm rs nk tdo senyenyak baby tp x mampu ade je nk kene bangun :p-




mlm ni serius memang kene tdo awl..da x larat sgt2..soksek2 je...


demam ku dtg smula...haissshhhh...


sebelom aku melelapkan kta layan lagu selow melow ni...best wat lullaby  



tenang je rasa....gud nite!!!






ep ep...before nk denga paused kn lagu one sweet day tu dlu k...enjoy guyss...


da di da di da di duuuuu~~~ gud nite!!!






terima kasih kerana singgah.datang lagi.

::aku teringin nk hack blog::



MR BEN ASHAARI




since incik ben ashaari wat segmen 'TERINGIN NAK HACK BLOG ORANG!'


aku pon teringin la.....




aku teringin nak hack blog seseorg...ngahahahahaaaa (gelak jahat jap)


siapa?? siapa??? siapa???? org itewwww adalahhhhhhhhhh


yg lain tak bukan org itu adalaaaaa  fynn jamal


sebab aku minat dia...aku baru je minat dia tp semua page pasal dia aku da jengah...heee...kantoi......dia sgt sempoi~~~~


heee...blog dia sgt simple, black and white je...tp pengisian dia best sebb semua berunsurkn puisi..


x mcm aku bahasa pasarrrr..heee...tp xpe..that's me...aku bukan org sastera!!


tapi aku x pandai nk hack2 pon..hack2 bukan keje aku la...so jgn risau ye followers fynn jamal... hanya angan2 di kala suka2 bukan kerana membenci tapi kerana kagum dengan bakat yang ada....semoga fynn jamal sukses selalu...luv ur voice~~~


okiess..da di da di da di duuuuuuuuuuu.........


teringin nk hack blog org jugak???? klik di SINI!!!




terima kasih kerana singgah.datang lagi.

150 juta kali

wowwwwweeeee....


penah denga lagu 150 juta kali by fynn jamal 

msti penah denga kn....aku mmg slalu kene tnggal keretapi kalau bab2 lagu2 best ni...


lagu fynn jamal ni bole thn gk...baru denga td tu pon my girl NUR LINA uplod kat fesbuk dia...


sweet song tho!!!very nice one....lama x denga org nyanyi rilex je...


mmg sgt2 talented la fynn jamal....


google search - mintak izin je post gambar anda...sgt jeles with ur talent!!
enjoy her song guyss~~


lets check it out!!!!




vdeo ni siap lirik skali...nyanyi skali yukk...hayati liriknyaaa....tp mmg beza ngn aku la..pape tetp best~~~


da di da di da di duuuuuu~~~~

terima kasih kerana singgah.datang lagi.

ANAK DILARI RAKAN SENDIRI


google search xde kene mengena dengan hidup atau mati


ANAK DILARI RAKAN SENDIRI





Butterworth : "Sejak bayi saya dilarikan rakan serumah hampir sebulan, hidup saya sangat tertekan. Kini, hanya sekeping gambarnya menjadi pengubat riindu kerana semua barangan bayi saya turut dibawa bersaa," kata Esah, 26, yang mendakwa rakan serumahnya membawa lari bayinya yang berusia dua bulan awal bulan ini.

Ibu muda itu berkata, bayi lelaki diberi nama Mohammad Fahrin Danial Abdullah itu ditinggalkan bersama rakan serumahnya yang juga pasangan suami isteri di sebuah flat di Perai pada 28 Mei lalu kerana dia ke Seremban, Negeri Sembilan, atas urusan peribadi.

"Saya tiada masalah dengan mereka malah sebelum meninggalkan bayi saya, tiada apa-apa berlaku. Ketika di Seremban, saya beberapa kali menghubunginya dan mereka memberitahu tidak perlu risau mengenai anak saya.

Namun, selepas pulang pada 11 Jun lalu, saya terkejut apabila mendapati rumah sewa itu berkunci dan ketika menemui pemilik rumah, dia memberitahu rakan saya itu sudah keluar kerana tidak membayar sewa rumah," katanya ditemui di sini, semalam.

Esah mendakwa, pasangan itu turut membawa semua barangan milik anaknya termasuk beberapa peralatan elektik miliknya.

SUMBER : MYMETRO
Oleh Fuad Hadinata Yaacob dan Mohamad Danial Mohamad Saad
am@hmetro.com.my



Bla aku bercakap:

kesian la kat Esah tu kan...da la penat mengandung....end up anak di lari orang...hmm arap2 dia akan bertemu anaknya tak lama lg...harap urusan dia dipermudahkan dan dia tabah menghadapi dugaan ni...semoga urusan dan masalah antara diaorang dapat diselesaikan dengan cara baik.

pada penculik tu arap2 pintu hati diaorang akan terbuka untuk bagi balik anak si Esah tu...arap2 korg akan ada anak sendiri dan jangan menyusahkan orang lain plak!!!

moral of the story: trust no one including ur own fren...huhu!!!


terima kasih kerana singgah.datang lagi.

apa yang wajib ada dalam beg korang??

kita main share2 nak????


jom share ape yang wajib ada dlm beg korang!!



x penah miss walau dimana anda berada...heksss~~

lets see mine.....




  • purse/ hp/ kunci kereta- mmg sgt2 wajib la kn
  • lip gloss/ eyeliner/blusher n yg plg pnting bedak miyami ku...hahaaa i pkai miyami je nokk..
  • contact lenses case/ saline water/ eye drop - sgt penting sbb agak slalu sakit mata
  • panadol & minyak cap kapak - sbb slalu sakit mata so selalu la pening2 lalat
  • minyak wangi/ tissue/stoking -x tahan sejuk dan bau busuk...rs semua org pon x thn bau busuk kot...hahahaaaa
  • last but not least sticky note/pen/hand wash & shopping beg yg boleh lipat super duper kecik (dpt ms beli yogurt drink bliss 3 botol) - lgpun aku sokong no plastic bag campaign!!
  • empphh....lupa nk mention 'brg2' dlman pon ada tp xyah tnjuk kot kn...huhu...

jom intai beg aku plak...

beg biasa je nyahhhh...xde brand pon...tp me like sbb besar, ringan, berquality dan tahan lama..tQ en kaseh syg...





biasa2 aje...lets start sharing now!!!! 


da di da di da di duuuuuuu~~~

terima kasih kerana singgah.datang lagi.

Wednesday, 22 June 2011

kek batek hunnyapis

heeee...


smlm aku dlm mud ketat2 pon sempat g nk wat kek batek....tp kek ni aku wat ngn kasih syg tau...huhu....


kek batek hunnyapis...(saje nk tumpang glamer pdhal nm kek batek je...resepi mak aku)






the ingredients and the methods


16 oz mentega 
10 biji telur 
1 tin kecil milo
1 gelas gula halus
1 tin kecil susu manis (388g)
roti mary secukupnya (2 bungkus)
gula hitam (in case tak ada boleh tukar dengan golden syrup)
sedikit serbuk koko
bijan-goreng tanpa minyak


  • Mentega dan gula dipukul sehingga kembang
  • In other bowl, telur dan susu dipukul sampai kembang
  • Kemudian satukan adunan mentega dan telur tadi, masukkan milo, gula hitam dan serbuk koko pukul sehingga semua adunan sebati
  • Setelah selesai, masak adunan tadi di dalam kuali atas api yang sederhana. Kacau sehingga adunan menjadi sedikit pekat.
  • Kemudian masukkan roti mary yang telah dipatahkan dan masukkan bijan (simpan sedikit untuk tabur di atas) gaul lagi sampai rata
  • Setelah masak, masukkan adunan dlm loyang (a.k.a tin - x kisah bulat atau segi empat) 
  • Ratakan adunan tekan sampai padat. Taburkan baki bijan diatasnya
  • Sejukkan dalam peti sejuk

k da siap...simple jerrr...ada x phm just ask k...

selamat mencuba...

da di da di da di duuuuuu~~~

terima kasih kerana singgah.datang lagi.

Tuesday, 21 June 2011

::gud nite::

selamat malam...


gud nite....c uollss tomorrow..insyaAllah








 enjoy the lullabye~~~






da di da di da di duuuuu~~~

terima kasih kerana singgah.datang lagi.

tuesday blues

huhu...ari ni xde mud nk berblog...mud ketat...sbb x cukup tdo...waaa...


tdo lewat tp bgun awal...bgun2 masak mee goreng..then g opis en kaseh syg...tlg dia jp...wat ape yg patot d kedai...hmmm...around  10 am balek umah...


pastu g wat kek batek...ngadap fb..tdo kejap sbb terlalu penat...bgun2 tdo..masak utk dinner plak...pas tu bru ade mud ckit...leh la ngadap my simpleblog ni


ok mlm ni taa mo chakap manyak2...kta hv a gud rest je la ek...ooppsss jgn lupa layan lagu charice ye...


da di da di da di duuuuu~~~


nk tdo mcm baby2 ni...bestnyerrrrr








terima kasih kerana singgah.datang lagi.

::note to god::

as i promise before....enjoy~~~


note to god by charice pempengco






If I wrote a note to God
I would speak what's in my soul
I'd ask for all the hate to be swept away
For love to overflow

If I wrote a note to God
I'd pour my heart out on each page
I'd ask for war to end
and for peace to mend this world

I'd say
I'd say
I'd say

Give us the strength to make it through
Help us find love, cause love is overdue
And it seems like so much is going wrong
On this road we're on

If I wrote a note to God
I'd say please help us find a way
End all the bitterness, put some tenderness
in our hearts

I'd say
I'd say
I'd say

Give us the strength to make it through
Help us find love, cause love is overdue
And it looks like we haven't got a clue
Need some help from you

Grant us the faith to carry on
Give us hope when it seems all hope is gone
Cause it seems like so much is going wrong
On this road we're on

No
No

We can't do it on our own

So
So

(Give us the strength to make it through
Help us find love, cause love is overdue)
And it looks like we haven't got a clue
Need some help

Grant us the faith to carry on
Hope when it seems all hope is gone
Cause it seems like so much is going wrong
On this road we're on

No
No
(No)We can't do it on our own

(So)
So

If I wrote a note to God 





terima kasih kerana singgah.datang lagi.

Monday, 20 June 2011

.:LISTEN by CHARICE PEMPENGCO:.

halluuuuu....


ade sape2 kenal charice x??


aku mmg suka gler kt awek comel ni..the very talented gurl..


sape yg rajin layan glee tu msti pnh tgok dia dlm certain episode of glee...


yg plg best nye dia ni org filipinos tp speak very fluent english(jelessss)...sore sedap mcm choki2..hahaaa....






mlm ni kta layan lagu LISTEN by charice..actually original singer is BEYONCE tp rs nye charice bwk lg sedap kot...ok enjoy peepzzz....




bestknnnnn.....


oppsss NOTE TO GOD  tu lagu dia...mmg best...len kali aku uplod...


lirik disediakn...leh karok2 sekali...heee


Listen to the song here in my heart
A melody I start but can't complete
Listen to the sound from deep within
It's only beginning to find release

Oh, the time has come for my dreams to be heard
They will not be pushed aside and turned
Into your own all 'cause you won't
Listen

Listen, I am alone at a crossroads
I'm not at home in my own home
And I've tried and tried to say what's on mind
You should have known

Oh, now I'm done believing you
You don't know what I'm feeling
I'm more than what you made of me
I followed the voice you gave to me
But now I've gotta find my own

You should have listened, there is someone here inside
Someone I thought had died so long ago
Oh, I'm screaming out and my dreams'll be heard
They will not be pushed aside on words
Into your own all 'cause you won't
Listen

Listen, I am alone at a crossroads
I'm not at home in my own home
And I've tried and tried to say what's on mind
You should have known

Oh, now I'm done believing you
You don't know what I'm feeling
I'm more than what you made of me
I followed the voice you gave to me
But now I've gotta find my own

I don't know where I belong
But I'll be moving on
If you don't, if you won't

Listen to the song here in my heart
A melody I start but I will complete

Oh, now I'm done believing you
You don't know what I'm feeling
I'm more than what you made of me
I followed the voice you think you gave to me
But now I've gotta find my own, my own





terima kasih kerana singgah.datang lagi.

Bapa, anak bersekedudukan hingga lahir tiga zuriat


MALU...pasangan ayah dan anak dibawa masuk ke mahkamah, semalam.
MALU...pasangan ayah dan anak dibawa masuk ke mahkamah, semalam.




















KOTA BHARU: “Dalam rayuan, tertuduh pertama (ayah) nak bertaubat, tetapi taubat kerana ditangkap, dikira ‘taubat terpaksa’ dan mahkamah tidak dapat terima taubat itu. Jika kamu nak bertaubat, taubat betul-betul (taubat nasuha).
“Bagi tertuduh kedua (anak), sebagai pelajar, kamu perlu menjaga diri dan jika ada situasi mencurigakan, kamu boleh keluar rumah atau memberitahu ibu kamu, tetapi kamu gagal dalam situasi itu,” kata Hakim Syarie Abu Bakar Abdullah Kutty di Mahkamah Tinggi Syariah, di sini, semalam.

Abu Bakar berkata demikian ketika menjatuhkan hukuman penjara dan denda terhadap ayah dan anak selepas mengaku salah berkelakuan sumbang dan bersekedudukan hingga melahirkan tiga anak masing-masing berusia enam, lima dan tiga tahun bermula dari 2004 sehingga ditahan kira-kira jam 1.30 pagi, semalam.


Dalam penghakimannya, Abu Bakar menjatuhkan hukuman penjara setahun dan enam bulan serta denda RM2,500, terhadap tertuduh pertama berusia 45 tahun, yang juga seorang mekanik dan berdepan hukuman penjara enam bulan jika gagal membayar denda.

Bagaimanapun, tertuduh kedua, berusia 25 tahun yang juga anak tertuduh pertama bernasib baik kerana dikenakan hukuman denda RM2,000 dan berdepan hukuman penjara enam bulan jika gagal membayar denda. Kedua-dua tertuduh juga dilarang tinggal serumah untuk selama-lamanya.


Hukuman berkenaan tidak diduga anak dan ayah itu kerana kedua-duanya tinggal bersama (bersekedudukan) sejak 2004 sehingga ditahan pada pagi semalam oleh anggota penguat kuasa agama Tumpat dalam operasi di rumah mereka di Jalan Palekbang, Wakaf Bharu, Tumpat.



Dengan tangan bergari, anak-beranak terbabit ditahan di lokap sebelum dihadapkan ke Mahkamah Tinggi Syariah dekat sini, kira-kira jam 3 petang, semalam, untuk berdepan pertuduhan mengikut Seksyen 10 Kanun Jenayah Syariah Nombor 2/85 Negeri Kelantan.

Sejurus kertas pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah, kedua-dua tertuduh mengaku salah bersekedudukan hingga melahirkan tiga anak serta mengaku salah di atas sebab dan akibat daripada pengakuan salah berkenaan.



Pengakuan kedua-dua tertuduh, menyebabkan Abu Bakar yang mendengar kes berkenaan memberi peluang kepada anak beranak terbabit mengemukakan rayuan sebelum hukuman mengikut Seksyen 10 Kanun Jenayah Syariah Nombor 2/85 Negeri Kelantan diputuskan mahkamah.

“Saya minta hukuman denda dikurangkan kerana masih mempunyai tanggungjawab terhadap anak-anak, selain mahu memberi didikan sempurna kepada mereka. Kalau boleh tidak terjadi macam saya kerana saya bertaubat dan tidak akan melakukan zina dan dosa besar.


“Saya sudah berkahwin dengan dua isteri dan bercerai dengan mempunyai lima anak termasuk tertuduh kedua yang juga anak kedua dari isteri pertama. Saya sudah bercerai dengan isteri sejak tujuh tahun lalu,” kata si bapa ketika mengemukakan rayuan.


Timbalan Pendakwa Syarie negeri, Zaini Sulaiman dalam hujahan pemberatan hukuman sempat menyifatkan perbuatan dilakukan mereka keji kerana ketika anak-anak menyambut hari bapa, tiga anak pasangan berkenaan tidak kenal ayah mereka.


Zaini yang mencadangkan pasangan berkenaan dipisahkan dan tidak tinggal bersama turut memohon supaya mahkamah tidak memberi belas kasihan kepada pasangan berkenaan bagi memberi pengajaran kepada masyarakat.


sumber :mymetro

bla  aku bercakap.......

so sape yg harus disalahkn....ayahnye ke anaknye ke????

agak bongok jugak ye diaorg tu....tp ada plak otak nk kawen byk....tu la wat pape x pk pjg....... mls nk lnjut2 cite...mls nk ckp byk.....amek iktibar je la...ckp org pon x guna...diri sendiri pon bukan betul sgt.....nauzubillah min zalik....

arap2 xde lg kes mcm terjadi dikalangan kita....anak adalah 
amanah Allah..jgnla dipersiakan~~~


da di da di duuuuuuu~~~~~


terima kasih kerana singgah.datang lagi.

Sunday, 19 June 2011

thai cuisine

alhamdulillah...kenyang...rezeki ari ni...


today my lunch is mknn thai yg sodap...da 2 kali mkn


mknan ni msk smlm sebenarnyer..ptg semlm...ada g aku mkn la lg...mak yam masak byk..tp ayah mentua dan en kaseh syg cm x berminat nk mkn....huhu...(en kaseh syg x suka mknan steamed)


nk djadikan cite...kaxen mak yam dtg umah...nm dia KOI..cantek org nyerrr...cm artis...


mak yam ngn koi ajak shopping ptg smlm...beli lauk...dia ckp nk blanja mkn mknn thai....aku ingtkn dia nk msk tomyam...tp x pon....pelik makananyerrrr....


ms tlg diaorg msk aku xtau la pe benda diaorg msk sbb bila thai betemu thai : so kitchen tu jd mini phuket la kn...kap kapppp sawadikap..medai medaiiii...hmmm...aku tercongok je la....terkebil2 x phm ape...tp kejp2 diaorg translate la kt aku...huhu...


bla da siap msk sumer..mak yam ckp....aslinnnn....aslinnnnn...mknnnnnnnnnnn!!!


tgok2..uik...da siap...ceptnyerrrr....pastu...ehmmm....mn nasik??? o x mkn nasik ye..ok...fine with me....mkn ngn ulam2 nokkkkkk.........uittt...ptut la kulit cantekkkk~~


ni haaaaa....


ayam setimmm, siakap setimmmm, sambal kacang & ulam2




ulam2..kobis, butterhead spinach & daun bwg...daun bwg??agak pelik d ctu




opppsss...mak yam masak 3 jenis lauk.... tp gmba ni aku amek ari ni...semlm cm malu je nk berfotogedix...tp sib baek ada tnggal ckit leh la share ngn korg...


maap gmba kurg memuaskn.....pakai hp je...mls la nk amek camera...da smpan dlm laci..hee


the chicken n butterhead spinach




mskn pertama steamed chicken


ayam yg diperap bersama serai, bwg puteh, bwg besar, halia, daun limau purut, sos tiram, gula, garam. perap selama 1 jam. nk lebih pon bole...lg sodap kot....then setimmm la.....


sambal kacang




mkn bersama sambal kacang


kacang yg goreng without oil. dan buang kulit pastu tumbuk..blender pon boleee...ketepikn...masak air gula...then masuk kn dlm kacang yg dtumbuk td... masukkn sekali jus limau, gula, garam, cili yg dikisar...kacau2....siap!!!!




2nd course steam sea bass


siakap aka sea bass setimmmm
ikan siakap ni plg senang gler...pas siang ngn basuh setim trus....xyah msuk pe...mudahhh...tp x hanyir plak...kalau korg x yakin...leh letak air limau ckit kot....


mkn bersama kuah cili


ye la aku ckp kuah cili sbb pe mak yam letak cili...cikit fish sos, garam, gula, air limau ngan bawang puteh...tu je..senang gler kn nyahhhhhh!!!!xde gamba ye...da abisss....


diaorg ni suka mkn, masam manis masin....semua mknn letak gula...hmmm...adessss...


semua mkn di atas mkn ngn ulam2 ye...mcm mknn korea..amek ckit ayam tu letak cicah dia masuk dlm daun ulam then siap mkn.....sm gak ngn ikan td...




3rd course fried kangkung tempura


maap gmba xde tp aku leh tnjuk tepung tempura pe mak yam pakai...


taraaaa.......




kang kung tu celup tepung tempura ni yg diletakkn sedikit air...celup2 pas tu goreng...sonang jo...


as owez....adala cicahnyerrr...


kuah udang...ehhhmmm...nk ckp sambal udang pon xle...mmg pelik ckit..sape yg penah mkn umai org melanau sarawak dia x pelik sgtla...lebih kurang cm umai..tp umai pkai ikan...ni pkai udang....


udang dibuang kulit dan di cincang separa halus....masukkn air limau yg byk, garam, gula, bwg besar dipotong bentuk C, plus cili...siap....leh la idang....


pelik kn...tp sedap gk...ni la first time mkn cm ni...tp not bad la....


cupp cuppppp......sebelom aku lupa nk share 1 bnda...mak yam suka pakai 1 brand sos ikan ni...mmg sedap x hanyir..x masin sgt..dan yg plg penting x busukkk......yummy pummy...


aku tgok chef dlm junior masterchef australia pon pakai ni...ms dia msk mee sup vietnam..





harga dia mak yam beli rm6..mahal ckit dr brand laen..tp berbaloi2..


ok yg try mkn pelik2 ni...selamat mencuba...


da di da di da di duuuuuuu~~~~

terima kasih kerana singgah.datang lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...